Welkom bij

Wereldwinkel Woerden

Kabouters

De mythe van de Scandinavische Kabouters

Wist jij dat kabouters een belangrijke rol spelen in de Scandinavische kerst? En data het verhaal van de Amerikaanse kerstman op deze kleine mannetjes (plus flink wat andere nordic tradities) is gebaseerd? In deze blog vertel ik je het verhaal voer de 'tomte' of 'nisse' zoals de Denen, Finnen, Noren en Zweden ze kennen. Waarom zijn ze er eigenlijk? En wat doen die kleine kabouters de hele dag?  

Wat is een nisse of tomte (kabouter)?

Nisse(r), Tomte, Tonttu ... Zoveel talen, zoveel namen zijn er voor het mythische Scandinavische karakter. Volgens de oude verhalen is deze kabouter nooit langer dan een meter, draagt hij versleten kleren en heeft hij altijd een lange witte baard en een rode (of andere felgekleurde) muts op zijn hoofd. Tomte/nisse lijken een beetje op de in Nederland wereldberoemde tuinkabouters, maar toch een beetje anders. 

Beschermers van de boerderij

Tomte of nisser zijn volgens de overlevering beschermers van de boerderij en alle gebouwen die er op het boerenerf staan. De kabouter woont vaak in de keuken, de bijkeuken of in een stal en zorgt er ook voor dat de mensen en de dieren (specifiek de paarden) op de boerderij veilig zijn. Vroeger dachten mensen zelfs dat de huiskabouter de 'ziel' was van de persoon die als allereerste de boerderij bewoonde.

Dus, wil jij je boerderij of huis ook beschermen, neem dan geen risico en haal snel een Tomte in huis ... Er staan er nog een klein aantal in 'de leukste winkel van Woerden'.